Tervetuloa Site Clinic -sarjamme viimeiseen osioon. Sarjamme kattaa neljä pohjoismaista sivustoa keskittyen käytännöllisten vinkkien antamiseen ja sivustojen käyttö- ja hakukoneystävällisyyden parantamiseen. Olemme aiemmin luoneet katsauksen suomalaiseen, ruotsalaiseen ja norjalaiseen sivustoon, ja nyt on tullut aika viimeistellä sarjamme tanskalaisen sivuston parissa. Valitsimme analysoitavaksi vinsiderne.dk sivuston ja toivomme analyysimme auttavan myös muita samojen aiheiden parissa työskenteleviä verkkovastaavia.

Koska tämä artikkeli on lähinnä siitä, miten hakukoneet käsittelevät sivustoja, eikä Googlen AdWords-mainonnasta, emme mainitse Google AdWords-mainostuskäytäntöjä. Muistutamme kuitenkin, että säännöt koskevat kaikkien sivustojen mainontaa.

Ensisijaisuus


Tämä aihe puhuttaa aina ja sivusimmekin sitä jo aiemmissa Site Clinic posteissamme. Onkin erinomaista, että vinsiderne.dk on asettanut sivuston www-version 301-uudelleenohjaamaan sivuston versioon ilman www:tä. Tämä takaa yhtäläisen URL-muodon kautta sivuston ja heijastuu myös vinsiderne.dk sivuton site: haussa. Huomioitavaa on, etteivät sivuston hakutulokset sisällä yhtään sivua www:n kanssa. 301-uudelleenohjaus siirtää myös mahdolliset www-versiolla linkitetyt linkit signaaleineen sivuille, joita vinsiderne.dk sivuston verkkovastaava pitää sivuston pääversioina. Jos olet päätynyt tähän ratkaisuun, kannattaa myös asettaa sivuston ensisijainen verkkotunnus Verkkovastaavan työkaluissa.

Otsikot ja sisällönkuvauskentät


Useimmiten, sivuston otsikko ja sisällönkuvauskentät toimivat alkupaloina käyttäjille heidän etsiessään sisältöä Google-haulla. Haun suoritettuaan, käyttäjien on tehtävä informoitu päätös neljän hakutulosten yhteydessä näkyvän tekstisisältöisen rivin perusteella ja valita tulos joka vastaa parhaiten heidän hakuaan. Otsikoiden ja sisällönkuvausten tärkeys tulee hyvin esiin tässä tilanteessa. Olemme keskustelleet asiasta edellisissä Site Clinic posteissamme ja ohjekeskuksesta löytyy myös artikkeli sivuston otsikon ja kuvausten muuttamisesta. vinsiderne.dk sivuston otsikot sisältävät sivuston kuvauksen mutta jättävät mainitsematta sivuston nimen. Nimen lisääminen otsikkoon auttaa käyttäjiä tunnistamaan sivuston hakutuloksissa.

JavaScript navigointi


Sivusto käyttää navigointiin JavaScriptia, mutta ilman JavaScriptia navigointi ei tarjoa käyttäjille tai hakuroboteille, kuten Googlebotille, tekstilinkkejä sivustolla liikkumiseen. Verkkovastaavan ohjeiden teknisissä ohjeissa kehoitamme tarkistamaan sivuston tekstipohjaisella selaimella. vinsiderne.dk sivuston navikon lataaminen (http://vinsiderne.dk/start/menu.htm) lynx-selaimella antaa seuraavan tuloksen:


Kuten yllä huomaamme, tekstipohjaisessa selaimessa sivu näyttää tyhjältä eikä sisällä yhtään linkkiä navigointiin. Suosittelemme navigoinnin avaavan tekstilinkkejä käyttäjille ja hakukoneille myös selaimessa, joka ei käytä JavaScriptia.

Kehykset


vinsiderne.dk käyttää kehyksiä ja vaikka tämä saattaisi olla hyvä vaihtoehto verkkovastaavan näkökulmasta, se on harvemmin toimiva vaihtoehto käyttäjien ja hakurobottien, kuten Googlebotin, näkökulmasta. Asian ydin piilee siinä, että kehykset voivat näyttää usean sivun sisältöä saman URL-osoitteen alla. Tämä on vastoin verkon käsitteellistä mallia, jossa yksi URL-osoite näyttää vain yhden sivun sisällön. Ohjekeskuksessamme on artikkeli aiheesta selittäen kuinka kehykset voivat aiheuttaa ongelmia hakukoneille. Tämä selkeytyy myös esimerkkiä katsomalla.

Kuvitellaanpa, että kirjoitamme sivustollemme artikkelia italialaisista Amarone-viineistä. Tiedämme, että vinsiderne.dk sivustolla on aiheesta artikkeli, johon haluamme linkittää näyttääkseemme lukijoillemme aiheesta löytyvän lisää tietoa. Navigoimme vinsiderne.dk sivustolle ja yhä Amarone-viineistä kertovaan artikkeliin ja kopioimme sivun URL-osoitteen. Koska Amarone-viineistä kertova artikkeli latautuu kehyksessä, kopioimamme URL-osoite onkin sivuston juuritason vinsiderne.dk osoite, eikä tarkempi Amarone-viineistä kertova URL-osoite (http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm).


Tässä sivuston etusivu URL-osoitteineen:


Navigoituamme Amarone-viineistä kertovaan osioon, sivun URL-osoite näyttää tältä:


Yllä olevasta esimerkistä huomaamme kehysten aiheuttavan ongelman, sillä eri sisältöä näytetään saman URL-osoitteen alla, tehden sisältöön linkittämisestä hankalaa. Tämä ei ole ongelmallista vain käyttäjien ja mahdollisen linkittämisen kannalta vaan samasta syystä aiheuttaa myös ongelmia hakukoneille.
Toinen kehysten aiheuttama ongelma on orvot sivut. Orpo sivu on kehystetty sivu, joka yksin ladattuna jättää muun kehystetyn sisällön, kuten usein esimerkiksi sivuston navigoinnin, pois. vinsiderne.dk/ sivuston omistaja on tietoinen tästä ja on ottanut käyttöön JavaScript uudelleenohjauksen käyttäjille jotka saapuvat orvolle sivulle (esimerkiksi hakutulosten kautta). Tämä JavaScript koodi lataa kehykset, sisältäen alkuperäisen URL-osoitteen, ja vaihtaa samalla URL-osoitteen. Katsotaanpa toista esimerkkiä.

Amarone-viineistä kertova artikkeli on sivulla http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm mutta yrittäessämme ladata kyseistä sivua yksin, huomaamme URL-osoitteen vaihtuvan alla olevassa kuvankaappauksessa muotoon http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm:


Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjät saattavat linkittää samaan sisältöön eri URL-osoitteilla. Ajan kuluessa tämä saattaa johtaa sijoitusten vaihteluun linkkien jakautumisen takia.

Kehysten aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen suosittelemme vinsiderne.dk sivuston harkitsevan ratkaisua palvelimen puolella tai mahdollisesti muuttoa yhteen monista ilmaisista sisällönhallintajärjestelmistä. Sivuston ulkomuoto voi pysyä täysin samana ilman kehysten aiheuttamia ongelmia.

Toivomme tämän Site Clinic -sarjamme viimeisen osan ja esille tuomamme yleisten pulmien auttavan verkkovastaavia tekemään hyviä ratkaisuja sisällön ja sivuston rakenteen suhteen. Postitamme piakkoin vielä kokoelman neljän Site Clinic -postimme teemoista. Otamme Verkkovastaavien foorumissa mielellämme vastaan kysymyksiä Site Clinic -posteihin tai muihin verkkovastaavien pulmiin liittyen ja toivomme myös ohjekeskuksen artikkelien tuovan mukanaan antoisaa luettavaa.

Onnea matkaan!

Kirjoittaja: Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality-tiimi