Avasimme hiljattain pohjoismaisen Site Clinic -projektin. Olemme nyt valinneet ja analysoineet neljä sivustoa, yhden sivuston jokaisesta neljästä projektiin liitetystä kielestä. Postitamme jokaista sivua kohden antamamme suositukset erikseen, kiinnittäen erityistä huomiota sivuston käyttöystävällisyyteen ja indeksoitavuuteen. Aloitamme analysoimalla www.korukamari.com sivuston. Alla on tiivistelmä ehdotuksista, joiden toivomme parantavan sivuston indeksoitavuutta. Vaikka käytämme www.korukamari.com sivustoa esimerkkinä postissamme, voi antamiamme suosituksia soveltaa millä vain muullakin sivustolla.

Monikielinen sivusto

Tämä verkkokauppa on parhaillaan käytettävissä suomeksi ja englanniksi. Tarkastaessamme indeksoituja URL-osoitteita site: -operaattorin avulla, huomaamme kuitenkin, ettei sivuston englanninkielinen sisältö ole kauttaaltaan indeksoitu.

Monikielisten sivustojen kanssa työskennellessä suosittelemme käyttämään yhtä kieltä sivua kohti. Miettiessä parasta keinoa käyttäjien kielivalinnan ilmaisuun, on hyvä muistaa valita tapa, joka antaa hakuroboteille mahdollisuuden navigoida kieliversiosta toiseen ilman evästeiden tai muiden vastaavien tapojen käyttöä. Tehdäksesi sivustosta selkeärakenteisen niin käyttäjien kuin myös hakurobottien näkökulmasta ja parantaaksesi sivustosi käytettävyyttä ja löydettävyyttä englanniksi, harkitse englanninkielisen sisällön erottamista alidomaintasolla (esim. en.korukamari.com) tai vaihtoehtoisesti kansiotasolla (esim. www.korukamari.com/en/). Selkeyden lisäksi tämä ratkaisu mahdollistaa eri kieliversioiden maantieteellisen kohdistuksen eri maihin Verkkovastaavan työkaluissa (jos tarkoituksesi on kuitenkin kohdistaa englanninkielinen sisältö yleisesti englanninkieliselle yleisölle maasta riippumatta, et varmaankaan halua käyttää maantieteellistä kohdistusta).

Samoin suosittelemme välttämään usean eri kielen käyttöä saman sivun sisällössä, kuten esimerkiksi sivulla http://www.korukamari.com/stylish-crystal-jewelry-ns751-p- 966.html. Tuotekuvausten ja muun sisällön kääntäminen lisäisi sivustosikäytettävyyttä englanniksi merkittävästi.

404 (Ei löydy)

Kävijöiden navigoidessa olemattomalle sivulle sivustollasi, heille näytetään 404-sivu. Onkin hyvä, että korukamari.com sivuston löytymättömät sivut palauttavat jo oikean404 http-tilakoodin!


Käyttäjä saattaa päätyä 404-sivulle monesta syystä (käyttäjä on voinut esimerkiksiklikata rikkinäistä linkkiä tai kirjoittaa sivun URL-osoitteen väärin) ja siksi onkin hyvämuokata 404-sivuista käyttöystävällisiä ja hyödyllisiä. Perussivupohjan sijaan voisitmyös tarjota käyttäjille mahdollisuuden löytää heidän etsimänsä sisällön 404-sivun kautta. Jos mahdollista, harkitse sivujen muokkaamista siten, että ne sopivat yhteen sivustosi muun materiaalin kanssa ja näyttävät tyyliltään samanlaisilta. Voit myös lisätä linkit sivustosi kotisivulle tai muuhun asiaankuuluvaan sisältöön sivustollasi. Pelkkä linkki, joka palauttaa käyttäjän takaisin edelliselle sivulle, voi olla hyödyllinen joissakin tapauksissa. Se ei kuitenkaan tarjoa lohtua tilanteissa, joissa käyttäjä on kirjoittanut URL-osoitteen väärin sen sijaan että hän navigoisi sivulle ulkoisen sivun kautta tai mahdollisesti rikkinäisen sivustosi sisäisen linkin kautta. Tarjoamalla sivustosi vierailijoille mahdollisuuksia jatkaa navigointia sivustosi muihin osioihin autat vierailijoita löytämään heidän etsimäänsä sisältöä ja annat myös käyttöystävällisemmän vaikutelman sivustostasi. Google tarjoaa myös ilmaisen 404-widgetin, jonka avulla voi muokata 404-sivuista hyödyllisempiä.

Sisällönkuvauskentät

Kun käyttäjälle tarjotaan hakutulossivu, yksi käyttäjän navigointiin vaikuttavista valinnoista pohjautuu sivuston hakutuloksissa näkyviin otsikoihin ja kuvauksiin. Auttaaksesi käyttäjiä tekemään osuvia valintoja, kannattaa otsikoista ja kuvauksista




Saman sisällönkuvauskentän käyttäminen sivuston eri sivuilla ei auta erottamaan sivujen sisältöä toisistaan. Muokkaamalla sisällönkuvauskentät niin, että ne kuvaavat kyseessä olevan sivun sisältöä paremmin, ohjaa käyttäjät paremmin sivuille, joita he etsivät.

Ensisijaisuus

Osa sivustosi sisällöstä saattaa olla saatavilla usean eri URL-osoitteen kautta, kuten esimerkiksi http://www.korukamari.com/ ja http://www.korukamari.com/index.php.
Keskittääksesi voimasi yhteen sivuun, ehdotamme ensisijaisen linkin määrittämistä. Jos esimerkiksi haluat http://www.korukamari.com version olevan ensisijainen versio, voit lisätä seuraavan link-elementin http://www.korukamari.com/index.php sivun head-osioon:



Vaikka Google osaakin huomioida päällekkäisen sisällön melko hyvin, ensisijaisen version määrittäminen tuo mukanaan selviä etuja. Käyttäjät saattavat navigoida ja linkittää sivun molempiin versioihin, jakaen sivustosi kotisivuun liittyvät signaalit näiden kahden sivun välillä. Ensisijaisen link-elementin käyttö auttaa myös siirtämään näitä signaaleja ensisijaiseen versioosi.

Voit myös määrittää suositko sivustoasi käytettävän www:n kanssa vai ilman.
Kannattaa ensin varmistaa, että sivustosi toimii molemmilla versioilla ja 301- uudelleenohjata toissijainen versio ensisijaiseen versioon. Voit myös tämän lisäksi asettaa halutun verkkotunnuksen Verkkovastaavan työkaluissa.

rel=”nofollow”

Nofollow-määritettä käytetään viestittämään hakuroboteille, ettei kyseistä linkkiä (kun käytettynä rel=”nofollow” muodossa href-atribuutin yhteydessä) tai mitään koko sivun linkeistä (kun käytettynä muodossa) tule seurata. Yleisesti ottaen tämä tarkoittaa, ettei Googlebot seuraa kyseistä linkkiä eikä myöskään siirrä PageRank-arvoa tai ankkuritekstiä linkin kautta (hakurobotit saattavat silti löytää kohdesivut jos verkon muut sivustot linkittävät niihin ilman nofollow-määritettä tai jos sivut on sisällytetty sivustokarttaan).



Suuressa osaa sivuston navigoinnista käytetään tällä hetkellä nofollow-määritettä (tuotesivuja lukuun ottamatta). Nofollow-määritteen vaikutuksista saa hyvän kuvan esimerkiksi käyttämällä site:-operaattoria sivuston yritystietojen etsimiseen:




Koska kyseiselle sivulle johtavat linkit käyttävät nofollow-määritettä, on mahdollista, ettei sivu päädy indeksiin eikä siten myöskään löydy Google-haun kautta. Vaikka esimerkiksi sisäänkirjautumissivujen yhteydessä voi olla hyvä idea käyttää nofollow- määritettä (Googlebot ei kuitenkaan osaa kirjautua sivustollesi), kannattaa harkita sen poistamista osasta sivustosi muuta navigointia. Uusimmat tarjoukset, uutiset ja yhteystiedot voivat esimerkiksi kiinnostaa ketä vain, joka on aikeissa ostaa sivustosi tuotteita. Sivuston indeksoitavuuden ja löydettävyyden kannalta kannattaa myös varmistaa, että niin käyttäjät kuin hakurobotitkin voivat seurata sivustosi kielivalikkoa. Jos päämääränäsi on kuitenkin estää kyseisten sivujen päätyminen hakutuloksiin, parempi keino tämän saavuttamiseen on robots.txt-tiedoston tai noindex-sisällönkuvauskentän käyttö. Vastoin kuin nofollow-määritteen käyttö, nämä keinot takaavat, ettei sisältö päädy hakutuloksiin vaikka siihen linkittäisikin joku verkon muista sivustoista.

Toivomme, että www.korukamari.com sivuston analysointi toi mukanaan hyödyllisiä vinkkejä. Jatkamme Site Clinic -sarjaamme tulevina viikkoina, joten kannattaa pitää silmällä uusia vinkkejä sivuston indeksoitavuuden ja käyttöystävällisyyden parantamiseksi. Kuten aina, jos ilmenee kysyttävää tähän postiin tai muihin Google-hakuun ja Verkkovastaavan työkaluihin liittyviin aiheisiin, toivotamme teidät tervetulleiksi Verkkovastaavien foorumiin.