Edellisessä viestissä kerroimme teille tosiasiat neljästä yleisestä AdWords-myytistä. Nyt jatkamme vielä viidellä muulla yleisellä AdWords-väärinkäsityksellä.

5. myytti: Googlen sisältöverkoston mainosten napsautussuhde vaikuttaa Googlessa näkyvien mainosten laatupisteisiin.

Tosiasia: laatupisteiden kaava vaihtelee sen perusteella, vaikuttaako se Googlen ja hakuverkoston mainoksiin vai sisältöverkoston mainoksiin. Googlessa näkyvien mainosten laatutekijät perustuvat muiden osuvuustekijöiden ohella seuraaviin osiin:
  • avainsanan ja vastaavan mainoksen aiempi napsautussuhde Googlessa; huomaa, että Googlen sisältöverkoston napsautussuhde vaikuttaa laatupisteisiin vain Googlen sisältöverkostossa, ei Googlessa
  • aloitussivun laatu
  • tilihistoria, joka mitataan tilin kaikkien mainosten ja avainsanojen napsautussuhteella
  • mainosryhmän näkyvien URL-osoitteiden aiempi napsautussuhde
  • avainsanan aiempi tehokkuus Googlessa tietyllä hakulausekkeella ja kaikille mainostajille
  • tilin tehokkuus maantieteellisellä alueella, jolla mainosta näytetään.
Lisätietoja laatupisteisiin vaikuttavista tekijöistä löytyy täältä.

6. myytti: Googlen työntekijät voivat muokata käsin tiettyjen AdWords-mainostajien napsautuskohtaista hintaa.

Tosiasia: Googlen työntekijät eivät voi vaikuttaa napsautuskohtaiseen hintaan, joka AdWords-asiakkaiden on maksettava AdWords-ohjelmassa. AdWords-mainosten hinnoittelu määritellään kaikille asiakkaille samalla tavoin: mainoshuutokaupalla. Tarkemman selityksen saat oheisesta YouTube-videosta.

YouTube-video mainoshuutokaupasta, esittelijänä Hal Varian: http://www.youtube.com/watch?v=K7l0a2PVhPQ

Uusi mainoshuutokauppa käynnistyy aina, kun käyttäjä kirjoittaa hakulausekkeen. Mainoshuutokauppa määrittää kyseisen mainoksen sijoituksen. Mainoksen sijoitus määrittää kyselylle Googlen hakutulossivulla näytettävät mainokset ja niiden järjestyksen.

AdWords-järjestelmä arvioi avainsanasi jokaista huutokauppaa varten ja laskee sille laatupisteet. Järjestelmä laskee hintatarjouksen, joka vaaditaan kyseiseen mainoshuutokauppaan osallistumiseen. Mitä korkeammat laatupisteet, sitä alhaisempi vähimmäishintatarjous ja päin vastoin. Jos avainsanan napsautuskohtainen hinta ei vastaa vaadittua vähimmäishintatarjousta, mainosta ei näytetä.

7. myytti: Google myy mainospaikkoja maksuttomien hakutulosten yläpuolelta.

Tosiasia: AdWords-ohjelma ei myy mainosten sijainteja kiinteällä hinnalla. Tämä pätee myös ylimpään sijaintiin, jossa enintään kolme AdWords-mainosta voi näkyä Googlen maksuttomien hakutulosten yläpuolella. Kuten kuudennen myytin kohdalla kerrottiin, mainoksen sijoittelu on luonteeltaan dynaamista ja perustuu avainsanahaun mainoksen sijoitukseen.

Vain mainokset, jotka ylittävät laatupisteiden ja napsautuskohtaisen hintatarjouksen tietyt rajat, voidaan näyttää ylimmässä sijainnissa Googlen maksuttomien hakutulosten yläpuolella.

8. myytti: mainostoimistojen kaltaiset suuret asiakkaat saavat alennusta napsautuskohtaisista hinnoista.

Tosiasia: Google ei anna alennusta napsautuskohtaisista hinnoista. Kaikkia asiakkaita, oli heillä yhden euron tai useiden tuhansien eurojen päiväbudjetti, kohdellaan tasapuolisesti mainoshuutokaupassa, joka määrittää napsautuskohtaisen hinnan.

9. myytti: jos mainosryhmässä on useita mainoksia, AdWords näyttää automaattisesti sen, joka vastaa parhaiten käyttäjän hakulauseketta.

Tosiasia: jos mainosryhmässä on useita mainoksia, järjestelmämme joko kierrättää mainoksiasi tai näyttää niitä tehokkuuden perusteella. Tämä riippuu siitä, minkä vaihtoehdon olet valinnut kampanja-asetuksissa. Järjestelmä ei tiedä, mikä mainosteksteistä vastaa parhaiten käyttäjän hakulauseketta.

Esimerkki: mainosryhmässä on seuraavat avainsanat:
  • autot
  • moottoripyörät
  • skootterit
Lisäksi sinulla on kolme erilaista mainostekstiä, joista kukin mainostaa yhtä näistä ajoneuvoista.

Tässä tapauksessa ei ole takeita, että hakulauseke "autot" käynnistää mainoksen, jonka mainostekstissä on sana "autot". Voi myös käydä niin, että moottoripyörien tai skootterien mainos näytetään. Tällaisessa tilanteessa suosittelemme luomaan erillisen mainosryhmän kutakin ajoneuvotyyppiä varten sekä vastaavat mainostekstit. Tämä varmistaa, että kullekin avainsanalle näytetään sopivin mainosteksti.

Toivomme, että tämä toinen viesti tarjosi uusia näkökulmia AdWordsiin ja sen toimintaan. Valmistelemme parhaillaan kolmatta AdWords-myytteihin liittyvää viestiä, joka julkaistaan lähiaikoina.

Kirjoittaja: Tobias Marmann & Kirsi - Inside AdWords -tiimi