Kun 13 vuotta sitten aloitin Googlella teknisenä suunnittelijana, tuotekehityksessä noudattamamme periaate oli, että verkkomainos on tehokas vain silloin, kun se johtaa klikkaukseen ja ostoon. Tämä ajatus tuntui silloin yksinkertaiselta, mutta se on mullistanut tavan, jolla brändit ovat yhteydessä kuluttajiin.

Alamme on nyt seuraavan suuren mullistuksen kourissa. Tästä voimme kiittää aina mukanamme kantamiamme pieniä laitteita – tarkoitan siis puhelimiamme. Kun päivän aikana haluamme mennä jonnekin, katsella jotakin tai ostaa jotain, tartumme mobiililaitteeseemme. Käännymme näiden laitteiden puoleen nykyään jatkuvasti, olipa kyseessä sitten hotellin varaaminen tai auton ostaminen. Miljardeja kertoja päivässä Google, YouTube, Maps ja Play auttavat ihmisiä löytämään etsimänsä asiat. Tähän liittyen esittelin hetki sitten Kölnin dmexco-konferenssissa kaksi uutta mainosinnovaatiota. Näiden uusien ominaisuuksien avulla mainostajat voivat tavoittaa asiakkaansa juuri oikealla hetkellä tarvittavien tietojen näyttämistä varten.

Tavoitteena arvokkaimpien asiakkaiden tavoittaminen, ei enää pelkät asennukset

Sovellukset ovat erottamaton osa mobiililaitteita, ja niiden rooli asiakkaiden tavoittamisessa kasvaa jatkuvasti. Tähän mennessä kehittäjät ja mainostajat ovatkin hankkineet AdWordsin kautta yli 3 miljardia latausta sovelluksilleen.1 Olen työssäni päässyt tapaamaan monia teistä eri puolilla maailmaa ja saanut kuulla lukuisista luovista tavoista, joilla olette tavoittaneet asiakkaitanne. Näiden asioiden kuuleminen ja teidän tapaamisenne on työni parhaimpia hetkiä. Minulle kerrotaan usein, että sovellusten aktiiviset käyttäjät ovat yrityksille tärkeimpiä asiakkaita. Pelkkä asennusten kasvattaminen ei siis riitä, vaan tärkeätä olisi saada käyttäjät tekemään arvokkaita sovelluksen sisäisiä toimintoja. Tällaisia toimintoja voi olla esimerkiksi tietyn tason saavuttaminen pelissä tai ostoksen tekeminen. Mainostajien auttaminen aktiivisten käyttäjien löytämisessä on haaste, jonka olemme ottaneet tarmolla vastaan.

Kerroin dmexco-tapahtumassa siitä, että täysin uudet universaalit sovelluskampanjat ovat nyt mainostajien käytettävissä kaikkialla maailmassa. Universaalien sovelluskampanjoiden avulla voit tavoittaa Google-haussa, Playssa, YouTubessa sekä miljoonilla Google Display ‑verkoston sivustoilla ja miljoonissa sovelluksissa asiakkaita, jotka ovat sinulle arvokkaita itse määrittämiesi liiketoimintavoitteiden mukaan.

Suosittu hotellihakusovellus trivago kokeili ensimmäisten joukossa uusia universaaleja sovelluskampanjoita. Tälle brändille on hyvin tärkeää auttaa matkustajia löytämään juuri heidän tarpeisiinsa sopivia hotellihuoneita. Trivago on myös tietoinen siitä, että tarjousta klikkaavat asiakkaat tekevät todennäköisimmin varauksen.


Esimerkki ostoprosessista asennuksesta hotellihuonetarjouksen katseluun

Trivagon tapaan myös sinä voit valita sovelluksen sisäiset toiminnot, joiden mukaan kampanjasi optimoidaan. Näitä voivat olla esimerkiksi tarjouksen napauttaminen tai tietyn tason saavuttaminen pelissä. Toimintojen mittaamiseen voi käyttää kolmannen osapuolen mittausjärjestelmiä tai Googlen tarjoamia sovellusten mittausratkaisuja, kuten Firebase Analyticsia. Kun olet määrittänyt sovelluksen sisäiset toiminnot AdWordsissa, ottanut käyttöön haluamasi analytiikkaratkaisun ja määrittänyt asennuskohtaisen hinnan, Googlen koneoppimisen algoritmi ryhtyy töihin. Universaalit sovelluskampanjat arvioivat lukemattomia signaaleja reaaliajassa, jotta mainoksiasi voidaan tarkentaa jatkuvasti siten, että tavoitat arvokkaita käyttäjiä oikealla hinnalla Googlen suurimmilla sivustoilla. Kun mainoksesi saavat ihmiset aktivoitumaan, keräämme tietoa siitä, mistä kaikkein arvokkaimmat käyttäjät löytyvät. Näin voimme esimerkiksi saada selville, että YouTuben matkailuun liittyviä vlogeja katselevat käyttäjät klikkaavat eniten hotellitarjouksia. Tämän tiedon perusteella tiedämme, että mainoksiasi kannattaa näyttää matkailuun liittyvillä YouTube-kanavilla.

Universaalien sovelluskampanjoiden avulla trivago löysi käyttäjiä, jotka muita todennäköisemmin klikkaavat sovelluksessa hotellitarjouksia ja varaavat huoneita. Näin trivago tavoitti sekä Android- että iOS-sovellusten käyttäjistä asiakkaita, jotka olivat yritykselle 20 % aiempaa arvokkaampia.

Nyt esittelemillämme ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus siihen, miten Google voi auttaa sinua kasvattamaan sovellusliiketoimintaasi. Pyrimme vastaamaan mainostajien tarpeisiin emmekä keskity enää vain asennusmääriin. Universaalien sovelluskampanjoiden tavoitteena on aktivoida käyttäjiä, jotta saat enemmän tuottoa sovelluksistasi, joiden kehittämiseen olet panostanut.

Tuumasta toimeen TrueView for actionin avulla

Mobiililaitteiden yleistyminen ei ole muuttanut ainoastaan tietojen hakemista tai sovellusten käyttöä vaan myös tapaa, jolla kulutamme yleisesti kaikkea mediaa. Tämä on huomattavissa erityisesti videoiden katselussa, ja näemme sen päivittäin YouTubessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 47 % Yhdysvalloissa asuvista 18–54-vuotiaista kertoi etsivänsä YouTubesta apua vähintään kerran kuussa ostopäätöstä tehdessään. Toisin sanoen Yhdysvalloissa peräti 70 miljoonaa ihmistä kuukausittain käyttää YouTubea apuna ostopäätöksessä.2 Nämä ostopäätöksiin johtavat hetket ovat brändeille arvokkaita mahdollisuuksia tavoittaa kuluttajia juuri oikealla hetkellä. Tästä syystä halusimme etsiä tapoja, joilla voisimme helpottaa kuluttajien ostopäätösten tekemistä.

Olemme viime vuosien aikana kehittäneet TrueView-mainosmuotoa, jolla voidaan videoiden näyttämisen kautta tuottaa enemmän arvoa tulospohjaisten mainontamuotojen käyttäjille. Sovelluskampanjoiden TrueView-mainosten ja TrueView for Shopping ‑mainosten avulla brändit voivat helposti hankkia lisää latauksia ja ostotapahtumia suoraan YouTuben kautta. Mutta entäpä brändit, joihin liittyy toisenlaisia konversioita, kuten tarjouspyyntöjä, hotellivarauksia, uutiskirjeen tilauksia tai koeajon varauksia?

Edellä mainittuja mainostajia varten voin nyt kertoa uudesta TrueView for action ‑mainosmuodosta, jolla voidaan rohkaista käyttäjiä tekemään verkossa yrityksen kannalta tärkeitä toimintoja.


Esimerkki: TrueView for action

TrueView for action ‑muoto korostaa videomainoksen toiminnallisuutta, sillä se näyttää videon aikana ja lopussa räätälöidyn toimintakehotuksen. Toimintakehotuksen voi muokata tarkoitukseen sopivaksi, joten tilanteesta riippuen se voi olla esimerkiksi "Pyydä tarjous", "Varaa nyt" tai "Rekisteröidy". Tämän laajennuksen lisääminen videoon on helppoa, joten sen avulla videon tehokkuutta voi parantaa entisestään näyttämällä videon aktiiviselle yleisölle. Tämä mainosmuoto sopii erityisen hyvin brändeille, joiden tuotteiden tai palveluiden ostopäätökset edellyttävät paljon harkintaa. Tällaisia aloja ovat muun muassa rahoituspalvelut, autoala ja matkailuala. TrueView for action ‑muodon avulla voit jouduttaa asiakkaiden ostoprosessia rohkaisemalla heitä tekemään haluamiasi toimintoja, vaikkapa varaamaan tapaamisaikoja tai pyytämään lisätietoja. Pääsemme testaamaan tätä uutta mainosmuotoa mainostajien kanssa loppuvuodesta.
  
Koska kuluttajat elävät mobiilimaailmassa, brändien on tärkeää pystyä luomaan asiakkailleen mahtavia mobiilikokemuksia. Tämä ei ole aina helppoa, mutta voit luottaa siihen, että Google auttaa sinua. Olen todella mielissäni siitä, kuinka monet teistä ovat pystyneet luomaan asiakkailleen ainutlaatuisia mobiilikokemuksia. Mielestäni dmexco on hyvä esimerkki siitä, miten innostuneesti ja innovatiivisesti mainostajat työskentelevät tavoittaakseen asiakkaita. Toivon, että pääsen tapaamaan teitä pian, jotta voimme jatkaa yhdessä kohti entistäkin valoisampaa tulevaisuutta.

Kirjoittaja: Sridhar Ramaswamy, vanhempi varapääjohtaja, Mainokset ja kauppa

1 Googlen sisäiset maailmanlaajuiset tiedot

2 Google / Ipsos Connect, YouTube Sports Viewers Survey (kysely YouTuben urheiluvideoiden katsojille), Yhdysvallat, maaliskuu 2016 (osallistujia: 1 500; ikä: 18–54)