Verkkovastaavien taso: Edistynyt

Tiettyyn sisältöön voidaan yleensä siirtyä useiden URL-osoitteiden kautta – eivätkä ne kaikki ole samassa verkkotunnuksessa. Yleinen vuosien varrella käsittelemämme ongelma on saman sisällön näyttäminen useammassa URL-osoitteessa. Kutsumme tätä päällekkäiseksi sisällöksi. Kun löydämme ryhmän sivuja, joissa on päällekkäistä sisältöä, Google valitsee algoritmien avulla tälle sisällölle yhden edustavan URL-osoitteen. Sivujen ryhmä voi sisältää URL-osoitteita samalta sivustolta tai eri sivustoilta. Kun edustava URL-osoite valitaan ryhmästä, jossa on eri sivustoja, valintaa kutsutaan verkkotunnusten väliseksi URL-osoitteen valinnaksi. Yksinkertainen esimerkki: jos URL-osoitteiden ryhmä sisältää yhden URL-osoitteen osoitteesta a.com ja toisen URL-osoitteen osoitteesta b.com ja algoritmimme valitsevat URL-osoitteen osoitteesta b.com, osoitteen a.com URL-osoitetta ei välttämättä enää näy hakutuloksissamme, jolloin sen hakutuloksiin liittyvä liikenne saattaa vähentyä.

Verkkovastaavat voivat vaikuttaa algoritmiemme valintoihin huomattavasti käyttämällä tällä hetkellä tuettuja mekanismeja, kuten rel=”canonical”-elementtejä tai 301-uudelleenohjauksia, halutun URL-osoitteen ilmaisemiseksi. Useimmissa tapauksissa algoritmiemme tässä suhteessa tekemät valinnat vastaavat verkkovastaavien toiveita. Joissakin harvoissa tapauksissa olemme kuitenkin havainneet, että verkkovastaavat eivät tiedä, miksi valinta on tehty. He haluavat myös tietää, mitä he voivat tehdä, jos valinta on heidän mielestään virheellinen.

Pyrimme parantamaan verkkotunnusten välisen URL-osoitteen valinnan avoimuutta julkaisemalla uuden Webmaster Toolsin viestipalvelun. Sen avulla pyritään ilmoittamaan verkkovastaaville, jos algoritmimme ovat valinneet ulkoisen URL-osoitteen heidän verkkosivustonsa URL-osoitteen sijaan. Yksityiskohdat kyseisten viestien toiminnasta löytyvät ohjekeskuksen aihetta käsittelevästä artikkelista. Tässä blogiviestissä käsittelemme eri tilanteita, joissa verkkotunnusten välinen URL-osoitteen valinta voidaan tehdä, ja sitä, mitä voit tehdä korjataksesi kaikki mielestäsi virheelliset valinnat.

Yleisiä syitä verkkotunnusten väliselle URL-osoitteen valinnalle

Algoritmimme voivat valita URL-osoitteen verkkotunnusten välillä monissa tilanteissa.

Useimmissa tapauksissa algoritmimme valitsevat URL-osoitteen verkkovastaavan lisäämien merkkien perusteella. Verkkovastaava voi esimerkiksi noudattaa verkkosivustojen siirtämistä koskevia ohjeitamme ja parhaita käytäntöjämme ja merkitä tehokkaasti, että hän haluaa Googlen valitsevan uuden verkkosivustonsa URL-osoitteet. Jos siirrät verkkosivustoasi ja näet näitä viestejä, voit pitää sitä vahvistuksena siitä, että algoritmimme ovat ajan tasalla.

Verkkovastaavat esittävät kuitenkin usein kysymyksiä, kun algoritmimme ovat valinneet URL-osoitteen, jota he eivät ole halunneet valittavan. Kun verkkotunnusten välinen valinta koskee verkkosivustoasi ja olet sitä mieltä, että valinta on virheellinen (ei tarkoittamasi), ongelma voidaan ratkaista useilla tavoilla. Tässä on joitakin yleisiä syitä näkemillemme odottamattomille verkkotunnusten välisille URL-osoitteiden valinnoille ja ohjeita niiden ratkaisemiseksi:


  1. Päällekkäinen sisältö, mukaan lukien useille maille tarkoitetut sivustot: näemme verkkovastaavien käyttävän usein suurilta osin samankaltaista sisältöä samalla kielellä eri verkkotunnuksissa. Joskus tahattomasti ja joskus sisällön kohdistamiseksi tiettyyn alueeseen. On esimerkiksi yleistä, että verkkovastaava määrittää saman englanninkielisen verkkosivuston sekä osoitteeseen example.com että example.net, tai saksankielisen verkkosivuston osoitteisiin a.de, a.at, ja a.ch Verkkosivustostasi ja käyttäjistäsi riippuen voit käyttää yhtä tällä hetkellä tuetuista ensisijaisuuden ilmoitustavoista merkitäksesi algoritmeille, mitkä URL-osoitteet haluat valittavan. Lue seuraavat artikkelit tästä aiheesta:
  2. Määritysvirheet: joidenkin virheellisten määritysten aiheuttamien ongelmien vuoksi algoritmimme voivat tehdä virheellisiä päätöksiä. Esimerkkejä määritysvirheistä:
    1. Virheellinen ensisijaisuus: ensisijaisuuden virheellinen käyttäminen voi osoittaa ulkoisen sivuston URL-osoitteisiin, jolloin algoritmimme valitsevat ulkoiset URL-osoitteet hakutuloksiimme. Olemme havainneet tämän virheellisesti määritettyjen sisällönhallintajärjestelmien (CMS) tai verkkovastaavan asentamien CMS-laajennusten kohdalla. Korjaa ongelma selvittämällä, millä tavoin verkkosivustosi ilmoittaa ensisijaisen URL-valinnan virheellisesti (esimerkiksi käyttämällä virheellistä rel=”canonical”-määritettä tai 301-uudelleenohjausta), ja korjaa kyseinen virhe.
    2. Virheellisesti määritetyt palvelimet: palvelin on ehkä virheellisesti määritetty palauttamaan sisältöä a.com-osoitteesta vastauksena b.com-osoitteen URL-osoitepyyntöön. Samankaltainen ongelma esiintyy, kun kaksi toisiinsa liittymätöntä verkkopalvelinta palauttavat identtisiä 404-virhesivuja, joita emme välttämättä tunnista virhesivuiksi. Molemmissa tapauksissa voimme olettaa, että sama sisältö palautetaan kahdelta eri sivustolta. Tällöin algoritmimme voivat virheellisesti valita a.com-URL-osoitteen b.com-URL-osoitteen ensisijaiseksi osoitteeksi. Sinun täytyy tutkia, mikä osa verkkosivustosi näyttöinfrastruktuurista on määritetty virheellisesti. On mahdollista, että palvelimesi palauttaa onnistuneet HTTP 200 -tilakoodit virhesivuille. On myös mahdollista, että palvelimesi sekoittaa sillä ylläpidettyjen eri palvelimien pyynnöt. Kun löydät ongelman aiheuttajan, korjaa määritys yhdessä palvelimesi järjestelmänvalvojien kanssa.
    3. Haitalliset verkkosivustohyökkäykset: jotkin verkkosivustoja kohtaan kohdistuvat hyökkäykset lisäävät koodia, joka voi aiheuttaa epätoivottua ensisijaisuutta. Haitallinen koodi voi esimerkiksi saada verkkosivuston palauttamaan HTTP 301 -uudelleenohjauksen tai lisätä verkkotunnusten välisen rel=”canonical”-linkkimääritteen HTML-koodin -tunnisteeseen tai HTTP-otsikkoon, yleensä johtaen ulkoiseen haitallista sisältöä sisältävään URL-osoitteeseen. Näissä tapauksissa algoritmimme voivat valita haitta- tai roskaposti-URL-osoitteen altistuneen verkkosivuston URL-osoitteen sijaan. Noudata näissä tapauksissa sivuston puhdistamisopastamme ja lähetä uudelleenarviointipyyntö, kun olet valmis. Voit tunnistaa peitetyt hyökkäykset käyttämällä Webmaster Toolsin Hae kuten Googlebot -ominaisuutta, jolloin näet verkkosivun juuri sellaisena kuin Googlebot.

Harvinaisissa tapauksissa algoritmimme voivat valita URL-osoitteen ulkoiselta sivustolta, jossa ylläpidetään sisältöäsi ilman lupaasi. Jos uskot, että toinen sivusto kopioi sisältöäsi tekijänoikeuslain vastaisesti, voit ottaa yhteyttä sivuston ylläpitoon ja pyytää poistoa. Voit lisäksi pyytää Googlea poistamaan loukkaavan sivun hakutuloksistamme jättämällä DMCA-lain alaisen pyynnön.

Ja kuten aina, jos tarvitset apua virheellisen valinnan tunnistamisessa tai sen korjaamisessa, voit lukea aiheeseen liittyvän ohjekeskuksen artikkelin ja kysyä aiheesta Verkkovastaavien ohjekeskusteluryhmässä.

Kirjoittanut Pierre Far, Webmaster Trends -analyytikko
Postittanut Anu ja Alexander, Search Quality