Verkkovastaavien ohjekeskusteluryhmässämme kysytään usein orgaanisesta linkkiverkoston rakentamisesta. Etenkin aloittelevat verkkovastaavat näyttävät kokevan aiheen pulmalliseksi. Keskusteluryhmässä on jaettu useita eri näkökulmia, ja me haluamme myös osaltamme selittää, miten laadukkaita linkkejä voi ansaita.

Jos sivustosi on varsin uusi ja tuntematon, hyvä markkinointikeino on osallistua sivustosi käsittelemän aiheen keskusteluryhmiin. Keskustele ja kirjoita aiheesta keskusteluryhmiin ja blogeihin. Muista kuitenkin tehdä kaikki positiivisessa hengessä. Älä siis roskapostita äläkä pelkästään mainosta sivustoasi. Kasvattamalla mainettasi saatat saada lisää kävijöitä sivustoosi. He tulevat vierailulle aina uudestaan ja myös linkittävät sivustoosi. Jos tarjoat kestävää, ainutkertaista ja vetoavaa sisältöä, joka kuvastaa asiantuntijuuttasi, käyttäjät suosittelevat sivustoasi muillekin. Hyvän sisällön luominen on yhtä hyödyllinen keino kuin työkalujen käyttö.
Yksi tehokas tapa luoda arvokasta sisältöä kohderyhmällesi ja ansaita linkkejä on miettiä, mitä ongelmia käyttäjäsi saattavat kohdata. Kävijät arvostavat apuasi ja linkittävät sivustoosi, jos julkaiset lyhyen ratkaisuohjeen tai -videon tai hyödyllisen työkalun. Kyselyt tai alkuperäiset tutkimustulokset toimivat samalla tapaa, jos ne ovat hyödyllisiä kohdeyleisölle. Molemmat tavat kasvattavat uskottavuuttasi yhteisön keskuudessa ja parantavat sivustosi näkyvyyttä. Näin voit saada pitkäaikaisia, ansioihin perustuvia linkkejä ja uskollisia seuraajia, jotka tuovat sivustoosi liikennettä ja kertovat sivustosi erinomaisuudesta muillekin. Tarjoamalla useita ratkaisuja eri ongelmiin saatat muodostaa blogin, joka puolestaan jatkuvasti vaikuttaa sivuston maineeseen positiivisesti.
Huumori voi olla toinen tapa hankkia hyviä linkkejä ja saada käyttäjät puhumaan sivustostasi. Google Buzz ja muut sosiaalisen median palvelut ovat yhä suositumpia, joten viihdyttävää sisältöä jaetaan verkon kautta entistä enemmän. Olemme nähneet kaikenlaista viihdyttävää sisältöä aina sivuston lähdekoodiin sisällytetystä ASCII-kooditaiteesta hauskoihin viesteihin, joita näytetään, kun sivusto ei jostain syystä ole saatavilla. Tällaisia tapoja voidaan käyttää viraalimarkkinointina, ja niiden avulla voidaan edistää sivuston näkyvyyttä. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään pelkästään lyhytikäisiä linkkienkalastelutekniikoita. Niiden hauskuus loppuu aikanaan, ja vaikka markkinointikikat ovatkin tehokkaita, niiden varaan ei kannata perustaa koko pitkän tähtäimen suunnitelmaa tai sivustosi markkinointia.

On tärkeää ymmärtää, että kestävällä pohjalla olevat linkkiverkoston rakentamistavat vievät aikaa. On tietenkin verkkovastaavia, jotka vannovat lyhytikäisten ja hakukoneita huijaavien tapojen nimiin, mutta emme suosittele käyttämään näitä tapoja, jos sivustosi maine on sinulle tärkeä. PageRank-sijoittelun ohittavien linkkien ostaminen tai satunnainen linkkien vaihto ovat huonoimpia mahdollisia tapoja linkkiverkoston luomiseen, eivätkä ne paranna sivustosi tehokkuutta pidemmän päälle. Jos sivustosi näkyvyys Googlen hakemistossa on sinulle tärkeää, suosittelemme välttämään näitä tapoja.

Hakemistoissa näkyminen mainitaan myös usein yhtenä tapana mainostaa uusia sivustoja Googlen hakemistossa. Verkossa on useita hyviä, aihekohtaisia hakemistoja, jotka lisäävät internetiin arvokasta materiaalia. Niitä on kuitenkin varsin vähän verrattuna huonompilaatuisten hakemistojen määrään. Jos päätät lähettää sivustosi hakemistoon, varmista, että hakemiston aihe on oikea, hakemistoa valvotaan ja se on hyvin jäsennelty. Joukkolähetykset, joita usein tarjotaan nopeana hakukoneoptimoinnin kaltaisena tapana, ovat yleensä hyödyttömiä eivätkä ne edistä tavoitettasi.
Suosittelemme tutustumaan muilla markkinoilla toimiviin samankaltaisiin sivustoihin ja tunnistamaan kyseisistä sivustoista elementit, jotka saattaisivat toimia hyvin myös omassa sivustossasi. On kuitenkin tärkeää, ettet vain kopioi menestyksekkäitä sivustoja vaan muokkaat niitä, jotta sivustosi tarjoaa vierailijoillesi ainutkertaista materiaalia.YouTuben sosiaalisien kirjanmerkkien avulla käyttäjät voivat jakaa sisältöä helposti


Suosittelemme tekemään sivustoosi linkittämisestä helppoa myös käyttäjille, jotka eivät ole tekniikkaneroja. Voit tarjota sivustossasi esimerkiksi mahdollisuuden lisätä sen kirjanmerkiksi sosiaalisiin sivustoihin, kuten Twitteriin tai Facebookiin, samaan tapaan kuin teemme YouTubessa. Kirjanmerkkien avulla käyttäjät voivat levittää sanaa sisällöstäsi ja saada myös muut käyttäjät kiinnostumaan sivustostasi.

Haluamme tietenkin kuulla palautettasi, kuten tavallista. Voit joko lisätä kommenttisi tähän blogiin tai liittyä Verkkovastaavien ohjekeskusteluryhmäämme.

Kirjoittaja: Kaspar Szymanski - Search Quality -tiimi
Postittaja: Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality -tiimi